Neustále se Vám honí hlavou Vaše nemoderní a poškozená podlaha? Říkáte si, že by už bylo na čase ji vyměnit? Pokud ano, jste tu správně.

Vzhledem k tomu, že se jedná o poměrně velkou finanční investici a zároveň o dlouhodobou záležitost, je třeba vše dobře promyslet. Pojďme se nejdříve zaměřit na umístění a barevný odstín. Každá místnost má totiž různé využití. Například do dětského pokoje a ložnice je vhodná podlaha, která bude příjemná, zatímco do kuchyně byste se měli zamyslet hlavně nad odolností. Co se týká barvy, je potřeba brát v potaz nábytek a stěny, aby vše ladilo. Obecně platí, že do menší a tmavé místnosti, je vhodné použít světlé odstíny podlahy, naopak do velké a světlé místnosti si můžete dovolit tmavší odstíny. Co se týká nábytku, opět zde platí, že k tmavšímu nábytku je vhodnější světlejší odstín a naopak.

Podlaha

A nyní už slíbené typy podlah:

Dřevěná podlaha z masivního dřeva – Mezi zásadní výhody této podlahy patří dlouhá životnost, velmi dobře izoluje hluk a působí přírodně. Nevýhodou je vysoká cena a složitější údržba (voskování, olejování). Dřevěná podlaha je vhodná do obývacího pokoje, ložnice či dětského pokoje.

Dřevěná plovoucí podlaha – V domácnostech se objevuje velmi často. Výhodou této podlahy je snadná údržba a lze si vybrat z několika barev. Nevýhodu je citlivost na vlhkost a může dojít ke zvlnění podlahy při položení těžkého nábytku. Je opět vhodná do obývacího pokoje, ložnice či dětského pokoje.

Laminátová podlaha – Jedná se o třívrstvou plovoucí podlahu. Hlavní výhodou je nižší cena a vysoká odolnost proti poškrábání. Nevýhodou je studený a tvrdý povrch, zvukově příliš netěsní. Hodí se do obývacího pokoje a předsíně.

Marmoleum – Je také plovoucí podlaha, ale z přírodních materiálů. Velkou výhodou bude určitě pro alergiky, má antibakteriální a antialergenní vlastnosti, je odolná vůči poškrábání a velice příjemná na dotek i chůzi. Nevýhodou je vyšší cena a složitější údržba. Je vhodná do obývacího pokoje, ložnice, dětského pokoje, ale i na chodu a do kuchyně.

Pokládka podlahy

Vinylová podlaha – V posledních letech se objevuje čím dál častěji. Největší výhodou je snadná údržba, je příjemná, teplá a za příznivou cenu. Mezi nevýhody zajisté patří negativní dopad na ekologii a možnost poškození ostrým předmětem. Své místo určitě najde v obývacím pokoji, ložnici, dětském pokoji, ale i na chodbě a v kuchyni.

Teď už záleží jen na Vás a Vašem výběru. Doufám, že jste si díky tomuto článku udělali nějaký obrázek a nezapomeňte, pokud si nejste jistí, určitě si nechte poradit od odborníka.