Ženské tělo umí zázraky. Koloběh menstruačního cyklu, těhotenství, porod. Mnoho párů se snaží o miminko dlouhé měsíce. Což je velmi psychicky náročné pro oba. A právě psychická pohoda se stává mnohdy alfou a omegou při snahách o početí. Je těžké nezabřednout do úporných snah o početí miminka. Co by měla žena jako první udělat a jak dále pokračovat, pokud začne přemýšlet o potomkovi?
změny těla
Samozřejmé je ukončit všechny metody, které vedou k zabránění početí. Většinou tělu trvá několik měsíců po vysazení hormonální antikoncepce, než začne normálně fungovat a než se menstruační cyklus srovná. V této chvíli by si měla žena, začít uvědomovat, co se s ní pravidelně každý měsíc děje. Pak bude lépe vnímat jednotlivé části cyklu a rozpoznat vhodné období pro početí může být snazší. Asi každá žena v období menstruace vnímá, co se s jejím tělem děje kromě krvácení. Únava, bolesti v podbřišku, bolesti hlavy, zvýšená chuť k jídlu, problematická pleť. Symptomů je mnoho a každá žena menstruaci vnímá jinak.
Tak jako vám tělo signalizuje období menstruace, tak může žena pozorovat změny i při ovulaci. Stačí víc poslouchat své tělo. Ovulace je doba, kdy se uvolní zralé vajíčko a putuje vejcovodem. Je to nejvhodnější okamžik pro početí. Při ovulaci mohou být bolesti podobné těm menstruačním. Dále sledujte změnu cervikálního hlenu.
plánovaní početí
Období ovulace nastává přibližně v půlce menstruačního cyklu, ale konkrétní doba se může lišit u každé ženy, a i v rámci několika cyklů. Proto je dobré provádět ovulační testy a nespoléhat se pouze na výpočet plodných a neplodných dnů. Ovulační testy koupíte v každé drogerii nebo lékárně. A vybírat můžete z testů s různou citlivostí. Testy dělejte několik dní za sebou. Kdy začít testovat vám napoví právě váš výpočet plodných dní. Ovulaci si tak můžete potvrdit pomocí těchto dvou metod a samozřejmě i pomocí náznaků, které vám tělo samo dává.